Arpacas din grau

Arpacașul este un produs alimentar obținut prin decorticarea boabelor de grâu. Arpacașul reprezintă o alegere sănătoasă, deoarece aduce multe beneficii organismului, poate fi gătit alături de alte feluri de mâncare, însă poate fi folosit în prepararea colivei , etc.

Ingrediente: Grâu decorticat.

Gramaj: 300 gr

Valori nutritionale:per 100g
Valoare energetica1537,2kj / 366 kcal
Grasimi1,5 g
Glucide73,5 g
Proteine12,5 g

Conditii de pastrare: a se pastra intr-un loc uscat si racoros

Componente alergogene: Acest produs contine gluten.

Rețetă

Coliva din arpacaş

Ingrediente necesare:
  • arpacaş (500g);
  • zahăr(250g);
  • nucă(250g) (cantitatea poate varia, după gust);
  • arome: zahăr vanilat (3 pliculețe) sau esență de vanilie (2 fiole), coajă de lămâie,portocale(după gust);
  • pentru ornat: pesmet, zahăr pudră, (sau nucă de cocos), bomboane (mici), miez de nucă.

Mod de preparare:

Se alege arpacaşul, apoi se spală in câteva ape. Se pune în apă rece la fiert (este nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş). Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce  bobul de arpacaş crapă. Se adaugă și un praf de sare. După ce boabele de arpacaș au crăpat (se pot sfărâma între degete), se adaugă zahărul şi se amestecă continuu, ca să nu se lipească de fundul vasului. Se dă deoparte şi se lasă la răcit, vasul trebuie acoperit, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Se lasă peste noapte  iar dimineaţa se amestecă cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie,portocale, etc. Se orneaza dupa preferinta fiecaruia.